Co je to investiční plán?

pátek 27. února 2009

Investiční plán jsou předem stanovená pravidla, podle kterých trader obchoduje. Do takového plánu patří:

Obchodní, investiční, vstupní/výstupní strategie - jedná se o přesně stanovená pravidla dodržovaná třeba pomocí indikátorů (pomocné technické funkce obchodních platforem), které říkají, kdy vstoupit/vystoupit z obchodu. Existují tisíce možných takových strategií a každý trader by si měl takový systém postavit přesně pro svou osobu. Tím odpadá "kopírování" strategií, žádná slavná strategie, kterou si od někoho "vypůjčíte" pro vás nemusí být profitabilní, i když pro daného byla.

Money-management - je jednoduše rečeno vytvoření takové implementace ve vaší obchodní strategii, ve kterém převyšuje zisk nad ztrátou z jakéhokoliv počtu obchodů. Není důležité, kolik obchodů je, ale jestli v celku přinesou zisk či nikoliv. Vždy se snažíme o ne co nejpřesnější investiční strategii, ale o co nejziskovější. Proto odpadá hledání pomyslného "Svatého grálu".

Risk-management - přesně stanovená pravidla, která určují maximální možnou unesitelnou ztrátu (vzhledem k obchodní strategii, v ní logicky určujeme, kam až bude moci ztráta/zisk sahat) a maximální zisk, které máte v plánu přijmout. Do této kategorie patří dva základní příkazy Stop-loss a Take Profit.

Obchodní deník - nejpodceňovatelnější část celého plánu. Opravdu je třeba, aby si každý trader začal psát vlastní deník. Čistě z psychologického hlediska může deník plnit něco, kam si chodíme pro rady. Učíme se z něj z vlastních chyb, kterých jsme se v minulost dopustili a pomáháme si tak rozšířit obchodní intelekt.

0 komentářů: