Recese se dvěma dny stále hrozí

středa 26. srpna 2009

Nebezpečí recese ve tvaru W, tzn. se dvěma dny, ještě není za námi, protože spotřebitelé stále musí šetřit na dobu, až vládní peníze z různých stimulačních balíčků dojdou, říká Art Cashin z UBS Financial Services. Obává se, že sice vidíme nějaký růst ekonomiky, ale ten je generován státem.

Růst automobilového sektoru pochází z vládních peněz na šrotovné, které nyní končí, zatímco pomoc kupcům prvního domova prý pomohl sektoru bydlení. Podle Cashina však můžeme "jet nadoraz" a "W" přijde. Optimismum ohledně rychlosti obnovy ekonomiky je prý přehnaný.

"Každý vyhlíží bod obratu. Lidé stále hovoří o začátku ozdravení.. ale zpráva Fedu nezmiňovala ozdravení. Hovořila o jakémsi ustálení," řekl.

Mnoho analytiků doufá, že svět z recese vytáhne Čína. Čína však čelí stejnému problému utrácení peněz na stimulaci ekonomiky za neexistence řízeného nastartování soukromého sektoru.

"Chcete jiskru, která se stane udržitelnou. Totéž v Číně. Jejich ekonomika je o exportu, ale pokud spotřebitelé jinde nekupují věci, je velká výrobní síla Číny nedostatečně využitá. Myslím, že Čína bude důležitá pro cca dalších 6 týdnů," řekl Cashin.

Může následovat větší míra volatility na čínských trzích, protože "všechna jejich čísla z ekonomiky jsou pochybná, lidé jim začali nedůvěřovat", řekl Cashin a dodal, že paradoxně Čína reportuje dobrá exportní čísla v době, kdy klesl tzv. Baltic Dry Index, který sleduje ceny surovin dopravovaných po moři.

"Jejich bankovní systém je ještě bizardnější, než byl ten náš před krizí," dodal podporujíc obavy dalších analytiků z nesplácených úvěrů mezi čínskými spotřebiteli.

Antonia Oprita, CNBC.com

0 komentářů: