Čeká investiční fondy snížení daně?

úterý 10. března 2009

Čeká investiční fondy snížení daně?
Úřad Miroslava Kalouska se přiklání ke snížení korporátní daně pro subjekty kolektivního investování - tedy investiční společnosti - z pěti na pouhé jedno procento! Tato redukce by měla být součástí nového zákona o dani z příjmu, který by měl celkově zjednodušit výběr daní. A to ideálně už od roku 2010. Například v Lucembursku či Irsku je sazba pro investiční společnosti nulová. Jde především o to, aby české investiční společnosti nebyli vytlačovány do zahraničí a naopak přilákat co nejvíce společností do České republiky, které vytvářejí vysokou přidanou hodnotu a zaměstnávají špičkové odborníky. Větší zájem o české fondy by pak mohli projevit větší zahraniční investoři, kteří se dnes českému trhu spíše vyhýbají.
Snížení sazby by mělo vzbudit investiční společnosti, aby v Česku zakládaly takzvané fondy kvalifikovaných investorů. Ty jsou určeny hlavně větším hráčům investujících řádově miliony korun.
Důvod, proč se prosazuje jedno procento, a ne rovnou nula, je především to, aby bylo možné příslušnou společnost považovat za poplatníka daně na území Česka. To by při nulové nešlo. Jsou domněnky, že je to proto, aby si české úřady zachovali nad společnostmi kontrolu.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tak uvidíme.