Daňové ráje

pátek 20. března 2009

Daňové ráje
Daňové ráje jsou noční můrou rozvojových zemí. Bývají často příčinou přesunutí či vytváření dceřiných částí velkých firem, organizovaného zločinu a ruinování klientských účtů.
Jako daňový ráj se označuje země, která plně nespolupracuje při potírání daňových úniků. Většinou to tyto země dělají proto, aby nalákali zahraniční firmy, díky kterým tak bude posilovat svou ekonomickou úroveň. To čím jsou daňově výhodné destinace atraktivní je především nižší či dokonce nulová míra zdanění příjmu z kapitálového zisku a dividend (na straně výnosů), resp. nižší náklad spojený s financováním dluhu (na straně nákladů).
Hlavní výhodou daňových rájů od země, kde je nutné danit, je:
1) nulová či téměř nulová daň
2) nižší požadavky na kapitál
3) nižší transparentnost účetnictví
4) možnost využití mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění, kterým se země se zvýhodněným daňovým režimem liší od daňových rájů (tj. společnosti daní svůj příjem jen jednou, a to právě v zemi se zvýhodněným daňovým režimem).
Země se zvýhodněním zdaněním sice nulovou daň nemají, ale jsou velmi výhodné pro operaci s firemními penězy na legální bázy. Mezi země se zvýhodněným daňovým režimem se např. řadí : Lucembursko, Malta nebo Holandsko.
Lucembursko se využívá k zakládání mateřských společností, jejichž zisky z dceřinných společností se daní ve výhodném Lucembursku. Tato země je vhodná pro založení investičních společností či investičních fondů. Lucembursko je velice důvěryhodná adresa s léty prověřeným daňovým systémem (vznik již ve dvacátých letech 20. století). Vyniká však dražšími službami a díky velkému zájmu zakládání společností menší pružností místních orgánů.
Malta se díky přistoupení do Evropské Unie zařadila v posledních 10 letech k jedněm z nejlepších míst, kde zakládat holdingovou nebo akciovou společnost. Stejně jako u Lucemburska se jedná o zakládání mateřských společností a daňení celkového zisku na Maltské půdě. Navíc od Lucemburska jsou tu služby levné a rychlé. Neholdingové firmy si zde ovšem o moc lépe nepovedou.
Holandsko je oproti minulým dvou snad nejoblíbenější daňová destinace vůbec. Při podnikání na Holandském území lze využít smluv o zamezení dvojího danění a na dividendy přitékající z různých států se tu neplatí srážková daň. Přes všechny výhody, jež má Holandsko s výše uvedenými stejné, se tu budeme potýkat opět s vyššími nároky na kapitál a pomalejšími orgány.
Tím jsme probral některé země s daňovým zvýhodněním a teď se podívejme na opravdové ráje.
Kajmanské ostrovy / Seychely / Bahamy
typ společnosti vhodný pro mezinárodní transakce : a.s. nebo s.r.o. / a.s. / a.s.
zdanění zahraničních příjmů takové společnosti : ne / ne / ne
minimální počet jednatelů : 1 / 1 / 1
minimální počet akcionářů : 1 / 1 / 1
standardní akciový kapitál : 50 tis. USD / 5 tis. USD / 50 tis. USD
požadována registrovaná adresa : ano /ano / ano
požadováno podání daňového přiznání : ne / ne / ne
požadováno auditované účetnictví : ne / ne / ne
min. roční paušální poplatek státu : 575 USD / 100 USD / 350 USD
Kajmanské ostrovy
Z první stovky světových bank zde mají zastoupení téměř všechny. Je zde registrováno téměř 500 bank. Výhodou zde je nulové zdanění a velkou, opravdu velkou nevýhodou menší důvěryhodnost díky nepodávání daňového přiznání a neauditovaného účetnictví.
Seychely
Seychely se využívají především pro zakládání (nebo spíše registrování) společností a trustů. Sídlo zde mají také některé banky či pojišťovny.
Bahamy
Bahamská jurisdikce nabízí bezpočet možností při zakládání či registraci společností a je známá svou benevolencí při zveřejňování údajů o společnostech či jejich vlastnících. Bahamy jsou rovněž známy jako země, kde je relativně jednoduché získání bahamského státního občanství a ještě více tak využít výhod, které tato daňová destinace nabízí.
Na závěr si položme otázku, proč například české firmy utíkají do zahraničí. Odpověď je nasnadě a není to žádný oříšek. Díky vysokým daním, byrokracii a malé ochraně investic.

0 komentářů: