Rozhovor s Petrem Podhajským, spoluzakladatelem serveru financnik.cz

čtvrtek 12. března 2009

Rozhovor s Petrem Podhajským, spoluzakladatelem serveru financnik.cz

Exkluzivní rozhovor s jedním ze zakladatelů velkého serveru o tradingu Petrem Podhajským, který odpovídal na moje otázky pro blog http://capitalbusiness.blogspot.com/.

Kolik je Vám let a vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

Je mi 35 let, ukončené vzdělání mám bakalářské na VŠE, 1. fakulta. 

Kolik let se tradingu věnujete?

Přibližně 8-9 let, i když začátky byly samozřejmě velmi pomalé a rozhodně se nejednalo o trading na plný úvazek. S tradingem jsem se poprvé seznámil při svém ročním pohybu v USA, kde jsem strávil před cca 15ti lety rok v Minneapolisu, tedy městě, kde je jedna z větších amerických komoditních burz a kde má tak řada lidí k tradingu poměrně blízko. To mě ovlivnilo natolik, že jsem šel studovat bankovnictví na VŠE a s trhy se seznámil alespoň z teoretického pohledu.

Postupem času jsem se pak z potenciální kariéry v bankovní sféře dopracoval ke kariéře individuálního spekulanta/tradera. Cesta měla samozřejmě řadu mezifází, dlouho jsem v malém obchodoval u svého podnikání, abych se postupně přesvědčil, že trading je skutečně to, co mě zajímá a může uživit a vrhl se výhradně na tuto cestu. 

Jak úspěšně probíhali vaše začátky?

Začátky probíhají u všech obchodníků asi dost podobně. Kupujete si všechny možné knihy a kurzy a hledáte ten správný „svatý grál“, tedy systém, který bude hotový a plně funkční za všech jasně definovaných podmínek. Osobně jsem měl štěstí, že jsem poměrně dost konzervativní člověk a nikdy tak neztratil nějakou zásadní část svého účtu, který byl samozřejmě na začátku malý, v řádech tisíců dolarů. Zkoušel jsem různé přístupy, abych se postupně dopracoval k pozičnímu obchodování komoditních spreadů, což byla moje první profitabilní strategie, která mě utvrdila v tom, že to co dělám, může velmi dobře fungovat. Šlo navíc o velmi pomalý způsob tradingu, takže jsem se mohl věnovat jak obchodování, tak svým firmám. To vnímám jako dost podstatné, protože první roky málokdo začne vydělávat v tradingu velké peníze a pokud nemáte jiné příjmy a příliš „tlačíte“, tak si ve své hlavě napácháte víc škody, než užitku.
Jak jsem postupně opouštěl své předchozí firmy, začal jsem se specializovat na intradenní obchodování, které dnes představuje hlavní část mého tradingu.  
Začátky tak byly především velmi pomalé a postupné. Na druhou stranu dnes obchoduji velmi podobně, jako řekněme před 5-6 lety, rozdíly nejsou v technikách, jako spíš v psychice a zkušenosti. 

O čem trading především je? Je to disciplína? Taktika? Pevné nervy? Štěstí?

Trading je především o vlastní disciplíně, systematičnosti, samostatnosti a správném myšlení. To znamená o velmi tvrdé práci na sobě samém. 
Pro začínajícího tradera je toto samozřejmě naprosto absurdní, protože většina lidí si myslí, že jsou disciplinovaní, systematičtí a dokáží svou mysl usměrnit libovolným směrem a tudíž hledají úspěch tradingu v nejrůznějších technických vychytávkách. Realita je přitom taková, že dané vlastnosti v sobě dokáže dobře zvládnout jen výrazná menšina lidí, kteří se chtějí stát tradery a proto mnoho lidí v tradingu neuspěje.
S Tomášem máme tu výhodu, že můžeme v rámci Finančníka sledovat řadu začínajících traderů od jejich prvních krůčků až k tomu, kdy vydělávají coby fulltime tradeři. Naprosto všichni mají jedno společné – milují Excelové tabulky, systematicky v nich mají záznamy o tisících paper nebo živých obchodech, je jim vlastní pozitivní myšlení a postupně se systematicky posouvají vpřed. Často pak ani příliš nezáleží na tom, jakou konkrétní strategii obchodují.

Jaké strategie a taktiky se vám nejvíce osvědčily?

Obchoduji několik strategií, nejvíce mě zaměstnává samozřejmě intradenní obchodování. Zde se zaměřuji na trhy e-mini S&P, případně e-mini Russell 2000. Obchoduji v podstatě jediný pattern z našeho obchodního systému FinWin – nástup na korekci do rozjetého trendu. Někdy mám třeba jen 2 obchody za den, občas je den, kdy neobchoduji vůbec. 
Snažím se neobchodovat příliš agresivně a spokojím se relativně s málem – ono i tak, pokud denně vyděláte v průměru třeba jen 100-200 dolarů na kontrakt a obchodujete jen několik málo kontraktů, stále vzděláváte velmi slušené peníze.
Ostatně agresivita je další důvod, proč začátečníci neuspějí – je těžké se přeorientovat z potřeby „akce“ na skutečnost, že trading je do velké míry skutečně hodně nudný a vše se točí především okolo toho, počkat si na správnou příležitost (v mém případě rozjetý trend).

Věnujete se také jiným investorským či podnikatelskám aktivitám, než těm, které jsou o Vás dobře známi?

Ne, tradingu jsem se začal věnovat právě z důvodů, abych se stáhl z klasického podnikatelského uspěchaného světa, a jsem s tímto stavem velmi spokojen. Konečně mám dost času i na své zájmy.

Proč jste si vybral zrovna komodity?

Na rozdíl od akcií je možné je intradenně obchodovat s účtem nižším než 25 000 dolarů, což pro mě bylo ze začátku velmi důležité. Jako většina začátečníků jsem si chtěl trhy nejprve osahat s menším účtem. Dnes ale už neobchoduji pouze komodity, hodně obchoduji také opce na akcie a občas i samotné akcie.

Jak vznikl projekt Finančník.cz? Kdo vyvinul první iniciativu?

Finančník jsme s Tomášem založili na přelomu roku 2003/2004 tak nějak spontánně z důvodu, že jsme chtěli být v kontaktu s ostatními, které trading zajímá. Ani jeden z nás jsme netušili, do jakých rozměrů se server po cca pěti letech provozu dostane – dnes jej navštěvuje cca 6000 lidí denně.

Jak dlouho s vaším kolegou spolupracujete? Co Vám spolupráce dala?

S Tomášem se známe od doby, co jsme se o trading začali zajímat. Seznámila nás společná kamarádka. V začátku byla spolupráce určitě hodně přínosná, protože jsme spolu navzájem konzultovali progres v tradingu, vzájemně se inspirovali a podporovali. Ostatně ony jsou naše myslím začátky obecně velmi inspirativní, protože si vesměs všichni tradeři prochází podobným vývojem a člověk se zpětně může z mnoha věcí poučit. Proto jsme je velmi podrobně popsali v knize „Jak se stát intradenním finančníkem“, kterou jsme nedávno vydali a která měla nebývalý ohlas.
Dnes již obchodujeme pochopitelně každý zvlášť, oba máme trochu jiné nuance našeho obchodního systému a v podstatě trading vzájemně probíráme jen ve dny, kdy se spolu vidíme na kurzech Finančníka.

Plánujete nějaká další rozšíření Vašeho portálu Finančník.cz? Myslím, že má velký potenciál stát se středem traderů v čechách.

Tradeři nepotřebují žádný oficiální střed, trading není kolektivní sport. Zejména začínající tradeři se však potřebují někde inspirovat, naučit se základy, potkat kolegy kteří už mají začátky za sebou. Zde si myslím, že www.financnik.cz plní dobře svou funkci – na serveru je k dispozici tolik volně dostupných informací, že z nich lze postavit skutečně bezpočet funkčních profitabilních obchodních přístupů.
Pochopitelně, že nicméně Finančník je z velké části o mě a Tomášovi a zde již narážíme na určité hranice, kolik času jsme projektu ochotni věnovat. V tuto chvíli se oba Finančníkovi věnujeme tak hodinu denně, plus jednou za měsíc děláme tři dny školení a to je přibližně naše časové maximum, které jsme serveru vyčlenili. Tj. žádné další rozšiřování neplánujeme. Naopak oba chystáme postupné celkové přestěhování do teplejší ciziny a v tento okamžik ještě více omezíme aktivity, které vyžadují naší osobní přítomnost.

Myslíte si, že je trading pro českou populaci stále velkou neznámou? S jakými názory jste se setkal?
Samozřejmě záleží, s jakými lidmi jednáte. V mém okolí lidé vidí, že trading dává finanční smysl, takže se spíš snaží pochopit, co dělám a sami se to naučit. 

Slyšel jsem názor, že vyděláváte hlavně na prodeji školení a publikací a tradingu se věnujete spíše demonstračně. Hlavně Vás prý živí prodej. Jak to tedy vlastně je? Co je Váš hlavní zdroj příjmu?

Jakmile začnete být vidět a úspěšní, tak o vás lidi budou v ČR pomlouvat, ať již děláte cokoliv. Zažil jsem to u svých předcházejících firem, které se velmi rychle vyhouply mezi hlavní ve svém oboru, a patrně se to děje i dnes s Finančníkem. Nicméně abych řekl pravdu, moc pozornosti tomu nevěnuji, protože výhoda tradingu je v tom, že vám může být úplně jedno, co si myslí ostatní. Navíc i rozumím tomu, proč se tak děje – pro řadu subjektů nejsme díky naší osvětě a vysoké návštěvnosti pohodlní a pochopitelně, že i někteří lidé, kteří v trzích ztrácí peníze jen těžko nesou pomyšlení, že my vyděláváme také na kurzech, které by „oni mohli klidně pořádat taky“. Je to kruh, který není možné překročit, protože ve finančním světě budou vždy existovat vítězové a poražení.
Z prodeje nám samozřejmě s Tomášem plynou peníze, jinak bychom věnovali náš čas jinam. Spekulace děláme pro peníze a existuje-li cesta, jak know-how dále relativně snadno zhodnotit -navíc pokud je tato cesta oboustranně výhodná pro nás i pro klienty - určitě ji využijeme. Ovšem samozřejmě bez tvrdé praxe v tradingu se těžko v této oblasti dá dlouhodobě poskytovat vzdělání, kde nesete svoji kůži osobně na trh, alespoň si to nedokáži prakticky představit. Na kurzy nám chodí často stále stejní účastníci, kteří se v čase posouvají kupředu a často již k prvním profitům. Pokud by tito lidé měli podobné názory, nikdy by k nám po osobní zkušenosti nepřišli znovu a my bychom jen těžko mohli pořádat kurzy, které svoji vysokou návštěvností zadělávají právě na podobné pomluvy.
Nicméně vždy všem radím – trading není o tom následovat někoho druhého, trading je pouze o práci na sobě samém. Chcete-li s tradingem začít, kupte si pár kvalitních knih třeba v angličtině na Amazonu, otevřete si demoúčet a postupně zkoušejte aplikovat základní obchodní principy. Existuje řada serverů, kde se můžete o tradingu něco přiučit. Na každém je v majoritě trochu jiný styl tradingu. Prozkoumejte jich několik a sami uvidíte, co vám sedne nejvíce. 

Rozloučím se s Vámi mottem velkého tradera Eda Seykoty, které trading vystihuje na 100%: „každý v trhu dostane to, co si žádá“. Pokud se chcete stát tradery, stanete se tradery, pokud hledáte důkaz o vašem velkém egu, dostanete důkaz o vašem egu. Pokud chcete důkaz, že to nejde, dostanete důkaz, že to nejde.

Děkuji p. Podhajskému za pěkný rozhovor.

Finanční portál naleznete na http://www.financnik.cz/.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Zajímavé téma a skvěle připravený a vyhotovený příspěvek. Budu se těšit na další takové. Co třeba rozhovor se šéfem BCPP. Už mě napadají otázky na tělo...