Téma: Kapitálový trh

úterý 24. března 2009

Téma: Kapitálový trh
Stručné vysvětlení co je to kapitálový trh, co nabízí a jak ho využít ve svůj prospěch.


Kapitálový trh, jak již název napovídá, je čistě kapitalistický nástroj na vydělávání toho, co pohání dnešní svět - peníze. Je to velmi prestižní business, kterým se živí statisíce lidí po celém světě. Osobně bych spekulace nepřirovnával k běžnému zaměstnání a to z cela logického důvodu. Kapitálový trh vám dovolí to, co běžná práce ne. A tím je finanční nezávislost, práce podle svého uvážení a časová volnost. Ovšem nic není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na kapitálových trzích lze obchodovat širokou škálu instrumentů (podílové fondy, akcie, investiční certifikáty a warranty). Celé obchodování stojí na jediném principu. Nakoupit za méně, prodat za více. Základ obchodu.

Jak obtížné je "naučit se v tom chodit"?
Odpovědět na tuto otázku se značně liší. Závisí především na vaší chuti učit se novým věcem a roli zde hraje i jistá schopnost vycítění, která se bohužel nedá naučit. Obecně se dá říci, že schopnost vidět ty správné příležitosti se může objevit mezi 1-5 rokem vzdělávání. Mezi hlavní schopnosti, které je třeba nabýt patří například schopnost efektivního čtení grafů. Takříkajíc "mít to v oku". Je třeba naučit se rozlišovat mezi globálními zprávami, co s čím má souvislost a jaký to může mít vliv na kapitálový trh. "Naučit se chodit" v této oblasti není zase tak těžké.
"Když to není tak těžké, proč to nedělá každý?"
Touto otázkou se zabývalo bezpočet odborníku a jako uspokojující série odpovědí se může jevit tato.
Zaprvé je to Neinformovanost. V našich luzích a hájích není tento ve světě velice seriozní business přílíš známý, protože v žádném našem sdělovacím médiu nezaujímá nikterak velké místo. Cokoliv není popularizované, zdá se býti chápano veřejností jako bezcenné nebo neužitečné. Kdo by měl mít zájem dále rozšiřovat tyto informace? Nikdo. Je to pouze na lidech, kteří chtějí ostatním ukázat, že existuje i jiná možnost. Kladete si otázku, proč by to ti lidé dělali? Protože chtějí, pociťují radost při děkovných emailech a baví je to. Za vším hledat zisk nemusíte.
Jako druhý bod je to neustálá tendence hledat za něčím "fígl". Jak ostatní ožebračit a sám si namastit kapsu. Nechci tu polemizovat o tom, jací jsou lidé, ale tento business nezávisí na lidech, kteří vás s ním seznámí. Je to globální systém, který je závislí nejen na investorech, ale na plno jiných faktorech, námi těžko ovlivnitelných. Ovšem pozor. Toto platí pouze v případě, že na trzích obchodujete sami, za vaši osobu. Pokud svěříte své peníze společnosti, která bude vaše finance obhospodařovat, doporučuji výběr prověřené a důvěryhodné společnosti s prokazatelnými výsledky a bez negativních referencí.
"Správné = složité"? Takový pocit se může v dnešním komplikovaném světě často jevit. Nezapomínejte však na staré pořekadlo "v jednoduchosti je síla". Obchodování na burze opravdu není žádná věda, a je ho schopný úplně každý. Kdo si však myslí, že je obchodování na burze natolik jednoduché, že nemůže fungovat, ten má zkrátka dobře smůlu.
Dalším pádným důvodem je zcela jistě pohodlnost. Mnoho dnešních lidí se nerado vzdává svého zažitého života a pokud jsou spokojení, nač ho měnit. Rozhodně nejsem proti takovému tvrzení, je správné a nebudete ho litovat. Ovšem pokud znáte někoho, co si neustále jen stěžuje jak pracuje a dostává málo peněz ale přitom pro to neudělá víc, než že každý den chodí do práce, tak potom se mi takový přístup nezdá správný. Docílit změnu k lepšímu vždy vyžaduje přístup, energii, čas a odhodlání. Ubíjeni každodednní realitou nejsme bohužel často ochotni ani schopni něco podobného v sobě hledat. Ovšem kdo něco chce - musí něco objetovat. Na světě chodí miliony lidí, kteří si stěžují, že nemají hezké tělo ale nikdy je neuvidíte v posilovně. Dospělí si stěžují, že jejich práce stále více vyžaduje používání počítače ale nikdy je neuvidíte po práci studovat u pc.
Obchodovat ve skutečnosti je jednoduché. Ale není to snadné. Vyžaduje to patřičný přístup a odhodlání učit se něčemu novému. V tom spočívá celá záhada.
Posledním bodem jsou předsudky. Největší předsudek u obchodování je risk. Ano, tato činnost je riskantní, ale jaká činnost v životě riskantní není? Riskovat můžete jen tak, jak to sami sobě povolíte.
Zhodnocení celého obchodování je velice pozitivní. Je to jeden z mála businessů které vám mohou přinést co si přejete. Nebude to však snadná cesta. První co musíte zvládnout je sám sebe. Uvěřit, že tudy cesta opravdu - může vést.

Atraktivita 90%

0 komentářů: