USA - očista finančního sektoru

úterý 24. března 2009

USA - Americké ministerstvo financí včera představilo nový plán (Public-Private Investment Program), jehož cílem je pomoci finančnímu sektoru od problémových aktiv a oživit úvěrový trh. Plán také počítá s velkou účastí soukromého kapitálu, celkový objem by mohl dosáhnout až 500-1000 mld. dolarů! Zapojení soukromého kapitálu má přinést nejen větší objem peněz, ale také zvýšení efektivnosti vládních programů. Jedním z důležitých faktorů bude stanovení ceny, aby se vláda co nejvíce vyhnula přeplácení aktiv. Program se dělí na dvě části. Problémové úvěry (legacy loans) a problémové cenné papíry (legacy securities).

Program pro problémové úvěry
Na tuto část půjde polovina všech prostředků. Plán předpokládá, že banky vloží do aukce balíky úvěrů, kterých se budou chtít zbavit. Tento balík se ocení v aukci. Kupec na nákup může použít půjčené prostředky v poměru 6:1. Půjčka bude kryta vládní garancí, konkrétně Federálním úřadem pojištění vkladů. Prostředky na nákup úvěru budou z poloviny vládními prostředky a z poloviny soukromým kapitálem.

Program pro problémové cenné papíry
Vláda tvoří několik investičních fondů, které povedou soukromí investoři. Podíl vládního a soukromého kapitálu bude 1:1. Fondy budou vykupovat problémové dluhové cenné papíry jako jsou cenné papíry kryté hypotékamy (mortgage-backed securities) a cenné papíry kryté spotřebitelskými úvěry (asset-backed securities). Cenné papíry by měli mít ratingové ohodnocení na úrovni AAA.

Trhy přijali plán pozitivně a zahájili růst kolem 3%, finanční tituly 8-9%! Výnosy dluhopisů poklesly minimálně o 1-2 bazické body. Dolar zpevnil o 0,8% na 1,355 USD/EUR.

0 komentářů: